Welk type uitsteller ben jij?

Stel jij wel eens belangrijke zaken uit? Wacht je op een beter moment? Scroll je nog wat langer door Instagram, blogs, ... omdat je denkt dat je nog niet genoeg weet of kunt, om eraan te beginnen? Verzin je altijd weer excuses om er niet aan te beginnen? Geen tijd, te druk, moe, voel me niet top,... ik begin maandag wel weer. Herkenbaar?


Dan ben je niet alleen, dat is zeker!


Maar hoe komt het dat je de dingen die je wél echt wil, toch blijft uitstellen? Hoe zou het zijn mocht je die gewoonte van uitstellen, kunnen doorbreken en wél tot actie overgaan en je doelen bereiken?


In deze blog ga ik hier dieper op in:

  1. Wat is uitstelgedrag?

  2. Vijf typen uitstellers

  3. Tips om van jouw uitstelgedrag af te geraken


Wat is uitstelgedrag?


Uitstelgedrag, is aangeleerd gedrag. Het is een coping mechanisme, waar je jezelf mee probeert af te leiden omdat je bang bent om te falen. Want vaak zijn het niet de kleine taken die je uitstelt hé? Maar de grotere projecten, waarbij je meer te verliezen hebt.


Stel bijvoorbeeld dat je fitter wil worden.


De startdatum van je nieuwe workout-routine of dieet wordt vaak tot vervelens toe uitgesteld. Omdat het zo een algemeen begrip is. "Fitter worden", wat houdt dat in? Wat betekent dat voor jou? Welke stappen moet je allemaal zetten om dat doel te bereiken? Moet je meer aan je kracht of conditie werken, of beide? Wat doe je dan het beste? Lopen, wandelen, fietsen? In de fitness of thuis? Groepslessen of alleen? Hoeveel keer per week? Wat moet ik dan wel of niet eten? Welke kleren heb ik allemaal nodig? Welk sporthorloge?


Zo veel vragen ...


En wat als het je (weer) niet lukt? Wat als je (weer) niet volhoudt? Wat als je (weer) faalt? Wat als je investeert in sportkledij, een sporthorloge, een sportabonnement, .... en je alsnog opgeeft en faalt?


Al die gedachten zorgen ervoor dat een ogenschijnlijk simpel doel: "fitter worden", plots een grote uitdaging vormt. Je ziet door de bomen het bos niet meer en weet niet waar je moet beginnen. Want elke nieuwe stap, roept weer 101 nieuwe vragen op.

Misschien heb je in het verleden ook al wat pogingen ondernomen, maar ben je er nooit in geslaagd iets echt vol te houden. Wat ervoor zorgt dat je nu alleen maar banger bent om weer te falen. Je beschermt jezelf tegen die gevoelens. Want eerlijk, het gevoel dat je gefaald hebt of niet goed genoeg bent is niet fijn. Toch?


Daarom stellen we het uit, verzinnen we excuses en praten we dat uitstelgedrag telkens goed voor onszelf. Met als gevolg, dat de drempel alleen maar hoger wordt om eraan te beginnen.


Want hoe langer je uitstelt, hoe ongezonder je wordt doorheen de weken, hoe zwaarder je wordt door week na week nog steeds ongezond te eten, hoe negatiever je zelfbeeld wordt, hoe onzekerder je wordt over je lichaam, hoe groter de teleurstelling wordt in jezelf, ...


En ondanks al die negatieve effecten van uitstelgedrag, blijven we het inzetten als beschermingsmechanisme. Het is een vicieuze cirkel.


Weet echter dat jij geen uitsteller bént. Je hebt jezelf de gewoonte aangeleerd om zaken uit te stellen als de angst jou overvalt dat je zou kunnen falen, dat je misschien nog niet genoeg weet om het te doen,... maar jij bént geen uitsteller in sé. Het is een gewoonte, een aangeleerde reactie op die angst.


Je hebt jezelf dit aangeleerd, en dat betekent dat je jezelf dit gedrag ook terug kunt afleren!


Het is allemaal een kwestie van mindset 🧠


Als jij hiermee struggled, kan ik jou hier alles over leren in mijn Personal Trainingstraject, maar in deze blog ga ik de 6 soorten uitstellers in kaart brengen 😉


Welk type uitsteller ben jij?


  1. de perfectionist

  2. de workaholic

  3. de saboteur

  4. de schuldeiser

  5. de piekeraar


(P.S.: het is perfect mogelijk dat je jezelf (deels) herkent in de zes verschillende types 😉)1) De perfectionist


Als perfectionist, wil je altijd de puntjes op de i. Je wéét dat je jezelf er gek mee maakt. Je wéét dat het te veel energie vraagt, maar je bent ervan overtuigd dat dat er nu eenmaal bijhoort.


Je stelt niet alleen hoge eisen aan jezelf, maar ook aan de mensen rond je. Anderen veroordelen is een typisch verdedigingsmechanisme voor perfectionisten. Door anderen te veroordelen, krijg je heel even het gevoel dat je beter bent. Want zie je wel, je bent niet de enige die fouten maakt.


Perfectionisten zijn zeer bang om te falen, want als perfectionist staat je prestatie gelijk aan je eigenwaarde.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, heb je als perfectionist zeer vaak last van uitstelgedrag.


Je stelt taken uit omdat je bang bent dat je het niet goed genoeg zult doen, dat je kritiek zult krijgen, dat mensen zullen oordelen,... Dit uitstelgedrag geeft jou een excuus voor het geval het eindresultaat inderdaad niet voldoende zou zijn. Ah ja, want je had te weinig tijd om het nog inorde te brengen.


Op vlak van gezondheid, herken je perfectionisten aan het feit dat ze altijd een duidelijk plan moeten hebben, dat ze vervolgens nauwgezet volgen. Elke misstap is een teken dat ze aan het falen zijn.


Een workout gemist omdat er eens iets tussenkwam? Aan het falen! Een koekje gegeten terwijl dat vandaag niet gepland stond volgens het schema? Aan het falen!


Ze springen van dieet naar dieet en van workout-programma naar workout-programma. Afhankelijk van het programma of dieet dat ze volgen, passen ze hun hele leven en routine aan. De ene keer zijn ze helemaal into keto-diëten, de andere keer into weigh watchers, punten tellen, kcal tellen, sappenkuur, ...


Ze gaan altijd all-in en als een dieet of workout-plan niet werkt, zien ze dat weer als een persoonlijk falen en als een zoveelste bevestiging dat ze niet goed genoeg zijn. Dat ze het de volgende keer nog meer tot in de puntjes moeten volgen, nog meer moeten voorbereiden,...


Drie tips om jouw uitstelgedrag aan te pakken als perfectionist:


1. Weet dat een fout maken, niet betekent dat je gefaald hebt. Je bent toch ook maar een mens? Je hoeft echt niet alles meteen perfect te doen om genoeg te zijn.


Het is oké om vragen te stellen, om cursussen te volgen, een coach te zoeken, toe te geven dat je iets niet kunt, hulp te vragen,.. dit is helemaal geen teken van zwakte. In tegendeel. Het is net sterk dat je durft uitkomen voor je eigen onzekerheden en imperfecties!


Vind jij een ander een loser of zielig omdat ze jou een vraag stelt of jouw hulp vraagt? Nee toch? Waarom zou je er dan vanuit gaan dat anderen dat wel van jou denken?


Door een vals beeld van perfectie te creëren rond jezelf, maak je je onzekerheden alleen maar groter en zorg je ervoor dat je alleen maar dieper kunt vallen als straks uitkomt dat je helemaal niet zo perfect bent als je laat uitschijnen. Dit zorgt voor extra stress en faalangst, waardoor je weer meer gaat uitstellen, ... en je vast komt in je eigen vicieuze cirkel.


Door open te zijn over je onzekerheden, toe te geven wanneer je iets niet weet, hulp te vragen, en jezelf kwetsbaar op te stellen. Sta je net sterker in je schoenen. Want je kunt je masker niet verliezen. Je bent al helemaal jezelf. Je hebt geen geheimen of lijken die uit de kast kunnen vallen.


Have the courage to be perfectly imperfect

2. Neem feedback of kritiek niet persoonlijk. Je eigenwaarde wordt niet bepaald door jouw prestaties. Jij bepaalt jouw eigenwaarde! Het is niet omdat iemand eens commentaar geeft, dat iedereen nu vindt dat je niet goed genoeg bent of aan het falen bent. Helemaal niet!


Mensen zijn trouwens vooral bezig met zichzelf ;)


3. Consistency is key. Het gaat helemaal niet om perfectie. Je hebt ondertussen vast al meermaals ervaren dat een programma of dieet exact tot in de puntjes volgen, geen garantie geeft op langdurig succes?


Durf het eens over een andere boeg te gooien en ga eens voor een gulden middenweg. Door een realistische planning op te stellen, die je kunt combineren met al je andere to-do's en verantwoordelijkheden.


In plaats van telkens halsoverkop fanatiek aan een nieuw dieet of een nieuwe sport te beginnen, waar alles voor moet wijken, en dat je enkele weken volhoudt tot het te veel wordt en je er weer tegenaan loopt dat het niet te combineren is met je gezin, huishouden, werk,... Waardoor je weer het gevoel krijgt dat je gefaald hebt en je terug bij af bent.


Je hoeft het helemaal niet perfect te doen. Je moet vooral consistent volhouden. En dat lukt alleen wanneer je realistisch bent in je planning en doelstelling. Verwacht dus geen quick fixes of instant results. Want als je eerlijk bent, weet je ondertussen toch wel al dat dat op lange termijn nooit het resultaat geeft dat je wil? Anders was je nu toch niet deze blog aan het lezen? 😉


Dus wat denk je? Klaar voor iets nieuws?


Ontdek mijn online membership en sport je fit van thuis uit, of plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in (in real life of online) en ontdek hoe ik jouw stok achter de deur kan zijn als jouw personal trainer.2) De workaholic


Je wilt geen fouten maken, want dat is het bewijs dat je het niet kunt. Dus je gaat keihard werken, overuren draaien, overdreven sporten, diëten, ...


Wanneer jouw werk echter leidt tot het gewenste resultaat, geloof je niet dat het dankzij jouw skills is dat het gelukt is. Maar dat je geluk had of dat het is dankzij de hulp van anderen. Hierdoor ben je bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan omdat je niet vertrouwt op je eigen kunnen. En ga je steeds harder werken, omdat je bang bent dat als je rust inlast alles gaat foutlopen.


Naar jouw gevoel is jouw succes telkens afhankelijk van diverse externe factoren, waardoor je onzeker en bang bent dat je gaat falen of dat het gaat uitkomen dat je eigenlijk niet zo goed bent als het lijkt.


Hierdoor word je nog fanatieker en werk je nog harder. Nee zeggen, grenzen aangeven, .. durf je niet omdat je bang bent dat anderen dan zullen denken dat dat een teken is van het feit dat je het niet meer bolgewerkt krijgt en aan het verdrinken / falen bent.


Tot je jezelf voorbijloop en mogelijks zelfs in een burn-out belandt.


Het lijkt op het eerste zicht misschien tegenstrijdig, maar ook als workaholic kun je last hebben van uitstelgedrag. En ook hier is het weer een verdedigingsmechanisme voor jouw onzekerheden en faalangst. Want doordat je bang bent dat wat je doet niet goed genoeg is, en je op een bepaald moment je geluk zult opgebruikt hebben en je plots terug achteruit zult gaan en falen. Leg je de lat heel hoog en moet je constant vanalles!


Heel de dag door zegt een stem in je hoofd: "je moet dit nog, je moet dat nog, ..." Bovendien wil je altijd te veel in één keer. Waardoor je al snel te veel hooi op je vork neemt en het gevoel begint te krijgen dat je verdrinkt in je eigen to-do's en alles wat je nog moet doen.


Hierdoor groeit jouw to-do lijst zienderogen en verlies je de controle en het overzicht. Je begint zaken uit te stellen en voor je uit te schuiven, waardoor de stress stijgt en die taken onderliggend blijven sluimeren in je gedachten.


Je verliest jezelf vervolgens in nog harder werken, waardoor de takenlijst blijven groeien,... en je ook als workaholic in een vicieuze cirkel terechtkomt.


Op gezondheidsvlak is een workaholic te herkennen aan het feit dat, als je een workout-programma en/of dieet start, e altijd meer en meer willen. Je start "normaal", maar gaandeweg word je steeds fanatieker. Je legt jezelf heel wat druk op, en verplichten jezelf om steeds meer te sporten, extra workouts te doen, minder en minder te eten, steeds vaker een maaltijd over te slaan om nog minder kcal te eten dan het dieet al maar voorschreef.


Gewoon het plan volgen is niet genoeg, jij moet per se bewijzen (voor jezelf) dat je nog meer kunt, nog harder kunt gaan, nog betere resultaten kunt bereiken!


Tot het niet meer gaat.


En je lichaam stop zegt! Je een blessure krijgt, oververmoeid geraakt, te weinig energie overhoudt om je dagdagelijkse taken naast het sporten en diëten rond te krijgen. Want uiteraard staat je leven niet stil en heb je meer to-do's dan alleen maar sporten en op je voeding letten.


Drie tips om jouw uitstelgedrag aan te pakken als workaholic:


1 en 2. Aanvaard dat je niet alles kunt doen. Leer grenzen stellen voor jezelf en stel een duidelijk doel waar je naartoe kunt werken. Op die manier kun je je focus bewaren en je energie en tijd steken in de taken en zaken die jou effectief dichter tot je doel brengen.


Bedenk eerst en vooral voor jezelf hoe je ideale leven eruit ziet. Wat is je doel?


Maak voor jezelf eens een lijst van alles wat je op wekelijkse basis doet en eist van jezelf. Welke verantwoordelijkheden neem je allemaal op? Wat zijn jouw to-do's en tijdrovers?


Bepaal vervolgens welke van die taken, jou ook effectief helpen om je ideale leven te bereiken. De zaken die niet jou niet helpen, bouw je af en stop je. They don't serve you. Dat maakt meteen ook tijd en energie vrij om dingen te plannen die jou wél dichter tot je doel brengen.


Even een voorbeeld:


> mijn ideale leven: een betere work-life-balans, minder overwerken. Meer energie en strakker in mijn vel. Minder stress en meer ruimte voor me-time of dingen met het gezin.


> mijn huidige to-do's en tijdrovers: huishouden van a-z, 40u/week werken, woon-werkverkeer, op mijn smartphone tokkelen, taxi-mama, 4x/week naar diverse sportlessen gaan, nadenken over wat we gaan eten, elke dag vers koken, 's avonds nog wat werkgerelateerde zaken afwerken, ...


> stappenplan naar mijn doel: als je een huishoudhulp zou inschakelen, zou jou dat al 4 uur extra ruimte voor jezelf opleveren.


Als je een beurtensysteem zou hebben tussen de mama's, hoef je jouw kind niet overal zelf naartoe te brengen. Of indien dat geen optie is, zou je er kunnen voor zorgen dat je op locatie in de tussentijd kunt wandelen, lopen, afspreken met een coach voor workouts op maat, ...


In plaats van 4x/week te sporten op diverse locaties, zou je één groepsles kunnen volgen en dat aanvullen met workouts van thuis uit waardoor je minder tijd kwijt bent met heen en weer rijden.


In plaats van elke dag vers te koken, zou je op voorhand een weekmenu kunnen maken en bepaalde zaken al op voorhand klaarmaken, of grotere porties koken die je invriest zodat je op dagen dat je een workout gepland hebt meer ruimte hebt en jezelf niet zo hoeft op te jagen. Het eten moet alleen nog opgewarmd worden.


Nee zeggen tegen extra werk, werk overnemen van collega's, .. je hoeft niet alles zelf te doen en jij mag ook je grenzen aangeven en nee zeggen.


3. Geloof in jezelf en in je eigen skills. Je hoeft de lat niet hoger en hoger te leggen om goed genoeg te zijn. Je bént goed genoeg. En ook als je eens aan de bel trekt en aangeeft dat je het niet meer rond krijgt, ben je nog steeds goed genoeg!


Jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van iedereen rond je. Je bent verantwoordelijk voor jouw geluk. Het is jouw leven!


Erken je zwaktes en leer dat je niet in overdrive hoeft te gaan om deze te verbergen. Aanvaard ze en zoek naar manieren om te groeien en hulp te krijgen waar nodig. Weet je bijvoorbeeld niet wat gedaan qua workouts of voeding? Scroll je het hele internet af, lees je elke blog rond gezondheid, heb je al tientallen gratis e-books en guides gedownload die jou duidelijkheid beloven maar weet je nog steeds niet waar te beginnen?


Stop met uitstellen!


Schakel hulp in. Simple as that 🤷‍♀️ Niemand is alwetend. Jij helpt anderen toch ook met plezier? Waarom zou je dan zélf geen hulp durven inschakelen wanneer je voelt dat je het zou kunnen gebruiken? Het hoeft allemaal niet aan te voelen als een strijd!


Jij hebt ook het recht op me-time, focus, rust, ontspanning, fun,... De wereld gaat niet vergaan omdat jij eens rust inlast 😘


Nood aan een duidelijk stappenplan op vlak van workouts? Iemand die jou motiveert maar evengoed kan temperen wanneer je erover gaat? Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking met mij in en ontdek hoe ik jou via mijn Personal Trainingstraject zowel op fysiek, mentaal als voedingsvlak kan helpen.


3) De saboteur


De saboteur is iemand die zichzelf elke keer opnieuw saboteert. Want wat er ook gebeurd, of je nu goed of slecht bezig bent, je vindt altijd wel iets wat (nog) niet goed (genoeg) is. Het is een constant gevecht met jezelf.


Je doet je best, maar het resultaat is nooit goed genoeg.


Vaak omdat je er niet meer 100% voor gaat. Je dénkt er wel helemaal voor te gaan, maar in realiteit praat je op voorhand al goed dat de kans bestaat dat je het niet haalt. Het is alsof je nog voor je begint, al weet dat het waarschijnlijk niet zal lukken waardoor je er bij aanvang al luchtig over doet zodat je niet te diep kunt vallen.


Bijvoorbeeld: "vanaf maandag vlieg ik er terug in", gevolgd door: "we zullen wel zien wat het geeft hé,'k heb nu eens een ander programma aangekocht, het schijnt goed te werken maar ja je kent mij hé. Geen idee of ik het deze keer volhoud. Ik ben niet zo'n doorzetter, weet je ;) "


Herkenbaar?


Je legt de lat voor jezelf alvast niet te hoog, of zelfs gewoon super laag. Waardoor je inderdaad wel je doel bereikt, het was dan ook niet al te hoog gegrepen. Maar vervolgens ben je er niet tevreden mee omdat je stiekem zelf ook wel weet dat je niet eens echt je best hebt gedaan.


Hierdoor blijft je achter met een gevoel van "wat als ik nu eens écht mijn best zou doen? Het lukt mij nu al en ik heb er nog niet eens echt mijn best voor gedaan. Dus wat als ik er wél eens voor zou gaan?"


Maar dan komt dat uitstelgedrag de kop opsteken.


Want als je wél all-in gaat, heb je veel meer te verliezen. Je bent bang dat wat je denkt van jezelf bevestigd gaat worden. Namelijk dat je niet goed genoeg of sterk genoeg bent om meer te bereiken. Dat je tevreden moet zijn met wat je hebt, want uiteindelijk is dat toch ook oké? Je kunt maar beter niet te hoog grijpen, je hoeft jezelf die teleurstelling toch niet aan te doen?


Dus je verzint verschillende redenen waarom je het te druk hebt of te weinig tijd hebt om er echt volledig voor te gaan. En je blijft eigenlijk opnieuw en opnieuw alles half-assen (half en half doen).


Dit heet ook wel "self fulfilling prophecy". Self fulfilling prophecy zit tussen jouw oren. Je focust zo hard op een bepaalde negatieve verwachting bij een bepaalde situatie, waardoor onbewust je acties beïnvloed worden en je voorspelling effectief waarheid wordt. "zie je wel", "ik wist het wel", "ik heb het nog gezegd hé". En hierdoor wordt deze gedachtegang alweer bevestigt en versterkt. Terwijl het niets anders is dan jezelf saboteren.


Het komt ook hier alweer neer op mindset! Want mocht je je eigen kansen, vaardigheden en doorzettingsvermogen wat hoger inschatten is de kans héél erg groot dat je deze negatieve spiraal doorbreekt en wél je ultieme doel bereikt.


Control yourself + alter your thinking + delete negativity

Op sportief vlak, kun je saboteurs herkennen door het feit dat ze lacherig doen over hun doel of net "stoefen" met het feit dat ze er niets voor hoeven doen.


Uitstelgedrag is hét ultieme zelf-sabotage middel. Het is dan ook létterlijk, het uitstellen van je eigen succes. Want zonder actie, geen vooruitgang.


Eén ultieme tip voor saboteurs:

Bevrijd jezelf van je eigen negatieve zelfkritiek! The body achieves what the mind believes.


Zolang jij jezelf blijft wijsmaken dat je beter niet te hoog mikt en geen al te grote doelen vooropstelt, kwestie van teleurstelling achteraf te vermijden. Ga je nooit je ultieme doel bereiken.


Get out of you head! Echt, je bent je eigen grootste vijand. Jouw negatieve zelfbeeld houdt je zo klein en je innerlijke criticus heeft jou zo hard in haar macht, dat je je eigen geluk saboteert.


In de meeste gevallen, zit je als saboteur zo hard vast in je eigen negatieve gedachtestroom en ben je al in zo veel situaties terechtgekomen waarin bevestigd werd dat je niet beter kunt. Dat je er niet vanzelf uit geraakt.


Mijn raad aan jou, is om jouw negatieve gedachten eens in kaart te brengen en te bedenken voor jezelf wat dit jou vooruithelpt? Op welke manier helpt die negatieve zelfkritiek jou dichter bij je doel? Niet!


Dus de eerste stap is in beweging komen en je mindset aanpakken.


Ben je op zoek naar iemand die jou daarbij kan helpen? Die jou een duidelijk stappenplan kan geven om je doel te bereiken en die jou kan leren om die negatieve zelfkritiek om te buigen naar motiverende self-talk? Plan dan een gratis en vrijblijvende intake in voor mijn Personal Training. Ik help jou met veel plezier en liefde jou doelen te bereiken en sterker te worden op fysiek en mentaal vlak zodat je terug de controle krijgt over je eigen leven 💛4) De schuldeiser


"Wacht maar tot je kinderen hebt. Toen ik nog geen kinderen had, had ik ook veel meer tijd om te sporten." ,


"Ja maar, ik werk heb een belangrijke job en werk 40 uren per week. Jij hebt waarschijnlijk minder verantwoordelijkheden?",


"Ik was net goed bezig, maar toen moest ik overwerken",


"ik was goed bezig, maar toen werd mijn partner ziek / belde de oppasser af / was het plots zo'n drukke periode op het werk",....


Dit type uitsteller, legt de schuld altijd bij een ander. Er zijn, naar jouw gevoel, altijd verschillende schuldenaren die ervoor zorgen dat jij je doel niet bereikt. Of een ander, die haar doel wel bereikt, heeft het altijd gemakkelijker dan jou.


Wees eens heel eerlijk voor jezelf. Had jij écht een actievere levensstijl toen je nog geen kinderen had of toen je nog studeerde? Ik durf te wedden van niet.


Ik ben er behoorlijk zeker van, dat je toen ook al het idee had dat je het te druk had. En het feit is, dat het jou helemaal niets vooruithelpt door jezelf te vergelijken met een ander. Daarbovenop weet jij toch niet wat die andere persoon allemaal op haar bord heeft liggen aan to-do's, verantwoordelijkheden, onzekerheden, ... ?


En zélfs als je dat wél zou weten. Wat dan nog? Wat helpt die kennis jou vooruit om jou dichter bij jouw doel te brengen? Niets toch? Who cares dat een ander maar één kind heeft en jij er vier hebt rondlopen, who cares dat een ander een huisvrouw is of 30 u per week werkt en jij 40 uren per week werkt? Dat maakt jouw rekening toch niet?


Het enige wat deze gedachtegang en dit vergelijken jou opbrengt, is negativiteit.


Op sportief vlak, is de schuldenaar te herkennen aan het feit dat er altijd een externe reden wordt gegeven waarom je dieet weer gefaald is of waarom je weer gestopt bent met die sportroutine.


Eén ultieme tip voor schuldenaars:

Neem 100% verantwoordelijkheid op voor je eigen acties. Wat een ander doet, is een ander z'n zaak.


En hoewel het uiteraard eens kan voorvallen dat je moet overwerken omdat een collega is ziekgevallen of dat je een sportsessie moet annuleren omdat je man later thuis is en je je kind(eren) niet alleen kunt thuis laten. Dat hebben we allemaal al wel eens meegemaakt ;)


Maar vergroot dit niet uit.


Zoek naar een manier om toch te sporten ondanks je drukke levensstijl en planning. Want waar een wil is, is een weg. Je hoeft niet 5x/week een uur te sporten om goed bezig te zijn en fitter te worden. Stel een realistisch plan op én zorg voor tussen doelen zodat je tijdig je vooruitgang kunt meten en gemotiveerd blijft.


Zo zou je bijvoorbeeld kunnen starten met slechts 1 dag per week eens 15 à 20 minuten sporten. En na 4 weken als doel te stellen om 2 dagen per week een 20-tal minuten te sporten,...


Gaat jou dat op fysiek vlak veel resultaat opleveren? Nee, niet meteen. Maar op mentaal vlak gaat het jou wél helpen om te zien dat je dit kunt volhouden en om te bewijzen aan jezelf dat je wel degelijk sportiever kunt zijn ondanks al je to-do's.Want het is inderdaad niet vanzelfsprekend om alle ballen in de lucht te houden en op elk vlak te presteren. Verwacht daarom niet van jezelf dat je van de ene dag op de andere plots super veel tijd vrij kunt maken om te sporten en fitter te worden.


Verleg je focus van wat je niet kunt doen, naar wat je wél kunt doen 😘


Nood aan een schop onder je gat? Of iemand die jou helpt om ruimte te creëren in jouw drukke agenda, en tijd te maken voor jouw me-time? Ik help jou via mijn Personal Trainingstraject met heel veel plezier een gezonde balans te creëren en een evenwichtig voedingspatroon uit te werken dat je kunt combineren met je eigen zaak, drukke job, gezin, to-do's, ...


5) De piekeraar


Het vijfde type uitsteller, is de piekeraar. Ben jij iemand die vanuit één gedachte kan vast komen te zitten in zo veel vragen? Bijvoorbeeld: je wil fitter worden, dus je begint te zoeken naar een programma maar dan begin je te denken:


"al die programma's, wat is nu het beste?",


"moet ik meer kracht of conditie doen of beide?",


"wat hoor ik nu wel of niet te eten?",


"ik zal sportkleren nodig hebben ook, het wordt winter dus even opzoeken wat ik allemaal nodig heb",

"ah sportschoenen. Oei, al die keuze, heb ik veel of weinig demping nodig? Welk merk? Welke maat?",


"heb ik ook zo'n activity tracker, fitbit, sporthorloge nodig? Wat is het verschil eigenlijk? Welke prijsklasse? Welke features wil ik? Welk merk? Welk model?",


.....


En je bent vertrokken met vanalles op te zoeken, twijfelen, ... om uiteindelijk te een gevoel van overwhelm te ervaren en te denken "ik zal dat morgen eens verder bekijken".


Morgen: repeat, want er valt zo veel te lezen, hoe vind je in godsnaam nog het overzicht? Op de ene site lees je dit, op de volgende site het tegenovergestelde, .. en zo ben je dus vertrokken in jouw uitstelgedrag. Je wacht keer op keer een beter moment af of een moment waarop je het gevoel hebt dat je wéét wat je moet doen of wat meer tijd hebt om keuzes te maken.


Herkenbaar?


Ik begrijp hoe moeilijk het kan zijn om door de bomen het bos te zien in deze digitale wereld waarin je overspoelt wordt door tegenstrijdige informatie. En het feit dat een website jou nadien blijft achtervolgen om jou via advertenties terug te lokken, maakt het er niet gemakkelijker op 😅


Drie tips om dat overweldigende gevoel als piekeraar te neutraliseren en keuzes te maken:


1. Blijf in het nu. Vaak ga je, wanneer je begint te piekeren of "overthinking", te ver vooruit kijken of net in het verleden gaan denken. Probeer er voor jezelf op te letten, dat je in het heden blijft.


Probeer je eigen toekomst niet te voorspellen, en blijf niet hangen in fouten uit het verleden.


Aan het verleden kun je niets meer veranderen. De energie en tijd die je steekt in jezelf naar beneden praten over fouten van vroeger, is 100% verloren. Dat helpt jou niets vooruit. Steek die energie liever in stappen die je vandaag kunt zetten, dingen die je vandaag kunt doen om ervoor te zorgen dat je je doel bereikt.


Ga ook niet te ver vooruitdenken "wat als ik weer faal?", "wat als ik niet volhoud?". Ik begrijp je, maar wat als je wel slaagt? Wat als je wél volhoudt? Door te doemdenken ga je het nooit weten, want je geeft jezelf de kans niet om ervoor te gaan.


Wanneer je voelt dat je gedachten afdwalen en je in een negatieve gedachtestroom terechtkomt, breng jezelf dan terug naar vandaag, het heden en kijk naar wat je wél kunt doen om dichter bij je doel te komen. Bedenk voor jezelf: "op welke manier helpen deze gedachten mij vooruit?"


Als je dan bedenkt dat het hersenspinsels zijn die jou geen stap dichter bij je doel brengen, stop er dan meteen mee en doe iets anders!


2. Breng jezelf in beweging. Ga naar buiten en ga wandelen, lopen, sporten, dansen,.. zodat je je hersenen even afleid en ruimte creëert voor jezelf om uit die negatieve spiraal te geraken


3. Stel duidelijke doelen en deadlines. Met een duidelijk doel voor ogen kun je je focus bewaren. Zorg ervoor dat je, met je doel in gedachten, een duidelijk stappenplan uitwerkt voor jezelf. Zodat je op het moment dat je bijvoorbeeld moet eten of sporten, niet meer moet gaan nadenken over wat je gaat eten en welke oefeningen je gaat doen, welke route je gaat lopen, hoe lang, hoe ver, ... Zorg ervoor dat alles op voorhand is "voorgekauwd", zodat jij meteen tot actie kunt overgaan en je jezelf de kans niet geeft om te gaan over analyseren.


Tot slot


Ik wéét dat dit niet gemakkelijk is! Ik herken mezelf ook in 4 van de 5 types, maar wéét dat je met een duidelijke visie en een duidelijk stappenplan al heel ver kunt komen. Bovendien is mindset én actie key!


Dus wil je iets bereiken? Blijf er dan niet over nadenken, twijfelen, ... het moment zal nooit 100% goed aanvoelen, het kan altijd beter. Maar door uit te stellen en te wachten op hét perfecte moment geraak je ook nergens. Zet die eerste stap!


En gaandeweg zul je leren uit je "fouten", bijleren hoe je zaken anders kunt aanpakken, groeien, beter worden, ...


Je bent wat je doet, niet wat je zegt dat je gaat doen

Heb je nood aan een stok achter de deur? Iemand die jou helpt om duidelijkheid te scheppen, realistische doelen te stellen, jou een stappenplan geeft,... ? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking met mij in en ontdek hoe ik jou als personal trainer kan helpen om je doel te bereiken!


Benieuwd naar meer? Volg Activeate op Facebook en Instagram en mis geen enkele nieuwe post.

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram