Start to rope-skip? Met deze 5 tips vind je het beste springtouw voor jou.

Springtouwen is een ideale sport voor jong, oud, fit en minder fit! Je springt je van thuis uit fit en verbrandt niet alleen meer kcal met 10 minuten springen dan met 30-45 minuten lopen. Het is ook nog eens heel laagdrempelig én goedkoop. Maar waar moet je op letten om een kwalitatief en goed springtouw te kopen?


Hieronder geef ik jou 5 tips mee om jou een miskoop te besparen 😉


TIP 1: ken je materialen


Er bestaan diverse materialen waaruit je een springtouw kunt maken. Je hebt lederen springtouwen, stoffen springtouwen, nylon springtouwen, springtouwen uit plastiek of PVC, of springtouwen met een staalkabel.


Als kind heb je ongetwijfeld ooi al met een stoffen springtouw gesprongen. Deze zijn ideaal voor kinderen omdat ze zacht zijn. Maar ze zijn niet geschikt om er een stevige workout mee te doen omdat ze te licht zijn en heel traag draaien.


De andere soorten springtouwen zijn wel geschikt: leer, nylon, plastiek, PVC, staalkabel,...


Alleen moet je wel weten dat een lederen springtouw bijvoorbeeld minder geschikt is als je vaak buiten of op een ruwe ondergrond springt. Omdat de vochtigheid schimmels zouden kunnen creëren in het touw én het lederen springtouw met een ruwe ondergrond sneller verslijt.


Een springtouw met een staalkabel is dan weer minder geschikt voor reen beginners. Waarom? Omdat dit touw gemaakt is voor speed. Voornamelijk voor bijvoorbeeld cross-fitters en wedstrijden, om heel snel, veel double unders te kunnen doen. Iets wat als beginner nog niet echt aan de orde is, en wat je voor mijn start to rope-skip traject ook niet nodig hebt. Niet dat je niet gaat leren om double unders te doen, maar we gaan veel meer doen dan dat ;)


Wat blijft er dan nog over? Springtouwen uit nylon of plastiek. Die zijn ideaal voor beginnende en gevorderde sporters!Ontdek mijn 10 weken start to rope-skip traject en spring je fit van thuis uit

TIP 2: size matters


Je hebt springtouwen in alle maten en vormen, maar qua kabeldikte heb je twee groottes: een touw van 2,5 mm of 4 mm.


Een touw van 4 mm is het meest geschikt voor beginnende en gevorderde springers. Een 2,5 mm touw is vooral bedoelt voor wedstrijden en/of snelle bewegingen zoals double unders. Dit dunne touw verslijt ook sneller dan een 4 mm touw.


Let er daarnaast ook op dat je een vol touw hebt. Want er worden bijvoorbeeld ook springtouwen met een plastieken koord verkocht maar dat koord is hol vanbinnen. In dat geval is het koord veel te licht om echt mee te rope-skippen en is het eerder zoals een stoffen touw.


TIP 3: aanpasbare lengte


Het is belangrijk dat je je touw op je lengte kunt afstellen.


Want touwtje springen vraagt niet alleen uithouding en kracht, maar ook coördinatie. En met een te lang of een te kort springtouw wordt het alleen maar moeilijker om de oefeningen te doen zonder jezelf zweepslagen te geven met je touw 😉


Let er daarom op dat het springtouw een systeem heeft waardoor je de lengte van je koord kunt aanpassen. Mocht je toch een touw in huis liggen hebben dat je niet kunt inkorten, kun je altijd knoopjes leggen.TIP 4: weighted rope


Wist je dat je het springtouwen nog wat uitdagender kunt maken met een weighted rope? Een springtouw waar je in de handgrepen gewichtjes in kunt steken.


Het voordeel van die springtouwen, is dat je je spieren nog meer uitdaagt. Maar je kunt datzelfde touw doorgaans ook gebruiken zonder gewichtjes erin. Wat toch wel belangrijk is, zodat het touw met je kan meegroeien.


Zo kun je starten met een touw zonder gewichtjes en dan gaandeweg gewicht eraan toevoegen.Ontdek mijn 10 weken start to rope-skip traject en spring je fit van thuis uit


TIP 5: springtouw zonder touw


En voor wie graag wil beginnen springtouwen omdat het een ideale full-body workout is die je overal kunt doen, maar heel slecht is in touwtje springen en/of coördinatie. Bestaat er ook zoiets als een springtouw zonder touw.


Dat bestaat uit handvaten met een kort koord aan en een gewichtballetje zodat je wel het gevoel hebt dat je aan het springtouwen bent, maar niet kunt struikelen over het touw.


Daarnaast ook handig als je bijvoorbeeld parket hebt, zodat je geen strepen maakt bij het springen in huis. aar dat kun je ook oplossen door een springmat te kopen waardoor je je vloer niet beschadigt bij het springen.


Wanneer je echter springt op een stenen vloer of dergelijke is een mat doorgaans niet nodig :)


Hieronder een overzicht van goede springtouwen en eventuele extra's

Vond je dit interessant? Volg Activeate dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛 Of ontdek mijn personal trainingspakketten , start to rope-skip traject, kangoo/trampolinetrainingen,...Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram