Hou je niet van sporten? Dan is deze blog voor jou. Dit wil je niet missen!

Op vlak van sport zijn er precies drie soorten mensen. Zij die energie krijgen van te sporten en dat super graag doen, zij die het meermaals per jaar proberen maar telkens weer lijken te falen, en tot slot: zij die het zelfs niet (meer) proberen en gewoon wéten dat sporten niets voor hen is.


Indien jij tot de tweede of derde soort behoort? Lees dan even verder 😉


Herkenbaar?

Herken jij jezelf in één of meer van deze voorbeelden?

  • je houdt niet van sporten, en hebt eigenlijk nog nooit plezier gevonden in sporten

  • sporten staat voor jou gelijk aan afzien

  • sporten vraagt te veel energie voor wat je er maar voor terugkrijgt

  • als je wilt afvallen, focus je steeds op voeding.

  • je verkiest een dieet boven een sportroutine/-programma

  • je zou wel een van die mensen willen zijn die wél van sport houdt, maar gelooft dat jij die persoon toch nooit zult zijn omwille van je drukke planning en/of kids, werk, to-do's, lichamelijke klachten,...


Eén of meerdere keren ja geknikt? Dan is deze blog voor jou. Hieronder geef ik jou drie tips om wél plezier te leren vinden in sporten 😊


Je bent wat je denkt

Eerst en vooral. STOP met jezelf te definiëren als een onsportief iemand of iemand die niet graag sport.


Door jezelf zo te omschrijven, geef je jezelf geen ruimte om daarin te groeien en op termijn wél plezier te vinden in sport en beweging.


Het is perfect mogelijk dat je het in het verleden nooit leuk hebt gevonden om te sporten. Of dat nu was omdat je je niet goed in je vel voelde, je schaamde, nog geen sport vond die jou ligt, niet volhield, geen tijd had,... er kunnen zoveel redenen zijn.


Maar jouw verleden hoeft jouw toekomst niet te bepalen.


JIJ bepaalt jouw toekomst.

Dus STOP ⛔ met jouw verleden zoveel power te geven en haal jezelf uit de hokjes waar je jezelf hebt in gestoken. Niemand houdt ervan om in hokjes geplaatst te worden, dus waarom zou je het dan doen bij jezelf?!


The body achieves what the mind believes

Een quote die je misschien al wel eerder las? Wél, het is 200% de waarheid.


Zolang jij in je eigen hoofd blijft herhalen dat je gewoon niet gemaakt bent om te sporten, dat nooit volhoudt, te dik bent, niet fit genoeg bent,... gaat het jouw inderdaad nooit lukken. Lees dat nog maar een paar keer opnieuw tot het doordringt!


Think about it.


📝 Een korte oefening/opdracht om de waarde van deze tip te laten doordringen:

1) Denk aan iets wat je graag doet en goed in bent. Dat kan vanalles zijn, maar kies er één iets uit.


2) Kun je je nog herinneren hoe je ooit gestart bent? Welke twijfels/onzekerheden je had, welke obstakels je ondertussen overwonnen hebt, hoeveel je gegroeid bent tussen jouw start en waar je vandaag staat,...?


3) Stel je nu eens voor, dat je steeds tegen jezelf had gezegd dat je gewoon niet goed bent in X (x = datgene waar je nu zo goed in bent). Stel je voor dat je steeds tegen jezelf zou gezegd hebben dat dat gewoon niets voor jou is, dat je dat nooit gaat kunnen,.... Waar zou je dan vandaag staan? Zou je er überhaupt mee gestart zijn denk je?Als ik mezelf bijvoorbeeld had wijsgemaakt dat ik nooit voltijds als personal trainer aan de slag zou kunnen gaan met mijn eigen zaak, en zou geloofd hebben wat anderen tegen me zeiden en zou meegegaan zijn in hun angsten en onzekerheden, tegen mezelf zou gezegd hebben dat ik dat gewoon niet ga kunnen, mij vergeleken hebben met al die andere fantastische ondernemers en mezelf zou wijsgemaakt hebben dat ik nooit zo goed kan worden als hen ... dan had ik nooit gestaan waar ik vandaag sta met Activeate.


Want het is al een helse, bumpy ride geweest. But still going strong. En ondanks alle ongevraagde drempels en obstakels die de overheid mij al een jaar lang voor mijn voeten gooit (om maar een voorbeeld te geven), kan ik ook zeggen dat ik als persoon en ondernemer toch ook weer gegroeid ben door deze periode van crisis.


Is het gemakkelijk? Nee.

Maar is het daarom onmogelijk of niets voor mij? NEEN!


Het is gewoon uitdagend, en da's oké.


Da's net hetzelfde met sporten. Zolang je jezelf omschrijft als iemand die dat niet kan of volhoudt, ga je het inderdaad nooit kunnen of volhouden. Maar wat als je jouw verhaal eens herformuleert? En zegt: "ik vind dit niet gemakkelijk, maar ik weet waarvoor ik het doe en ik wéét dat ik dit kan. En met elke fout of misstap (eens een workout uitstellen, je excuses de bovenhand geven,...), leer ik weer iets nieuws en maak ik mezelf sterker zodat ik de volgende keer niet opnieuw in diezelfde val loop. Zolang ik volhoud, kan ik niet falen. Alleen maar leren, groeien en beter worden"


Verleg je focus

Stel jezelf eens de vraag, en wees eerlijk hé er is hier geen juist of fout: waarom sport jij? Als je dan al eens begint met een sportroutine, een random workout doet, ...Waarom doe je dat dan? Wat is dan meestal jouw doel?


In veel gevallen, ligt de focus op vermageren. Gewicht verliezen, afvallen, dat getal op je weegschaal veranderen,... Is dat bij jou ook het geval?


Vaak is dat ook meteen de reden waarom je sporten niet leuk vindt, nooit leuk hebt gevonden en hoogstwaarschijnlijk ook nooit leuk zult vinden.


Omdat je focus ligt op het cijfer op de weegschaal. Hoezo? Denk je misschien?


Hoewel de dieetcultuur en dieetindustrie jou graag anders laat denken, heb je helaas zeer weinig rechtstreekse invloed op dat cijfer op de weegschaal. Ja, wanneer je minder kcal opneemt dan je verbrandt val je af. Da's de regel. Dus inderdaad, je kunt dan logischerwijs denken: "als ik dus minder eet (minder kcal naar binnen) en/of meer sport (meer kcal verbranden) zal ik afvallen."


En da's inderdaad niet helemaal fout. Maar het is ook niet helemaal juist 😉

Er komt namelijk wel wat meer bij kijken dan deze simpele rekensom.


Onderstaande factoren hebben namelijk ook een zeer grote impact op je gewicht, en deze zijn minder gemakkelijk van de ene op de andere dag aan te pakken. Want je kunt dan wel morgen een sportieve routine of een (zoveelste) dieet starten, onderstaande factoren zijn minder gemakkelijk te veranderen, namelijk:

- stress

- vermoeidheid

- hormonen

- ....


Nu kun je misschien denken, ja maar in het verleden is het mij wel gelukt om af te vallen door meer te sporten en minder te eten en nu gaat dat steeds minder goed. Of, ik heb geen stress, ik slaap goed, ...


Ten eerste: door te diëten, verlies je vooral spiermassa. Waardoor jouw eerste dieet altijd het beste resultaat geeft omdat je je lichaam dan nog niet ontregelt hebt. Elk daaropvolgend dieet gaat steeds moeizamer omdat je minder spiermassa, en meer vetmassa hebt en je lichaam dus steeds minder kcal nodig heeft om te overleven. Waardoor jij bijgevolg steeds minder kcal mag eten om te blijven afvallen. (Ik ga hier in een andere blogpost wel eens dieper op ingaan, maar dit is de verkorte versie)


Ten tweede: door te focussen op gewichtsverlies, bezorg je jezelf stress, waardoor je lichaam oververmoeid geraakt omdat je je energie steekt in negativiteit, wat ook weer invloed heeft op je hormonen, waardoor je bijkomt of niet snel genoeg afvalt en nog meer gaat focussen op gewicht, jezelf naar beneden haalt, gaat twijfelen aan jezelf en jezelf dus nog meer stress bezorgt, .. VISCIEUZE CIRKEL 🔁


Hoe moet je dit dan wél aanpakken, om wél fun te vinden in het sporten? Het antwoord is simpel, maar niet eenvoudig.


Verleg je focus. Ga voor een lange termijn visie en verwacht geen instant results. Want die zijn even snel weer verdwenen als dat je ze bereikt hebt. En je wéét dat ik gelijk heb! Dus stop zoeken naar hét ultieme programma, hét geheim, dé ultieme tip,... DIE BESTAAT NIET!


Het antwoord ligt bij jou. Jouw focus, jouw keuzes en jouw acties bepalen jouw resultaat.

En da's enerzijds goed nieuws, want dat betekent dat het helemaal in jouw handen ligt. Maar anderzijds is het tegelijkertijd ook slecht nieuws, in die zin dat je de schuld niet (meer) bij een ander kunt leggen 😉


Wie zoekt, die vindt

Mijn derde en laatste tip in deze blog, is: zoek een sport die je graag doet. Waar je gelukkig van wordt en die jou energie geeft. Ga dus niet gaan lopen omdat iedereen loopt en lopen dé sport lijkt waarmee je fitter wordt en afvalt.


Er is geen ultieme sport. Alle vormen van sport en beweging zijn goed. Het is vooral belangrijk dat je een sport vindt die jij graag doet. DAT is dan jouw ideale sport om jouw doel mee te bereiken.


Want dát is de sport die je zult volhouden en waar je plezier in zult vinden.


En uiteraard zul je moeten opbouwen, en zullen er momenten zijn dat je geen zin hebt, liever in je zetel ploft,.. da's normaal. We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal wel wat meer verantwoordelijkheden en to-do's dan hele dagen sporten en kcal tellen hé 😅


Da's geen reden om jezelf terug te gaan omschrijven als iemand die dat niet kan of niet volhoudt. Het feit dat je eens een workout skipt of eens geen goesting hebt, is geen bewijs dat jij dit niet kunt. Het is gewoon bewijs dat je een mens bent, met sterke en zwakke momenten (net zoals ie-der-een!)


Morgen is een nieuwe dag, niets verloren. Gewoon de draad terug oppikken en keuzes maken die jou dichter naar je doel brengen. Simple as that 😘
Ben je trouwens nog op zoek naar een nieuwe sport? Eentje waar je energie van krijgt en die niet aanvoelt als sporten?


Ontdek mijn kangoo / trampolinetrainingen en spring je fit vanop een trampoline of met een paar kangoo jumps aan je voeten! Fun én resultaat verzekerd! 🙌Vond je dit interessant? Volg Activeate dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛


Of ontdek mijn personal trainingspakketten , trampoline- en kangootrainingen in Oosteeklo of op locatie voor privégroepen en/of bedrijven, en online programma's met home-workouts.

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram