Vermijd deze 5 fouten, als je wil afvallen!

Ik zie het zo vaak bij de mensen die ik train binnen mijn personal trainingen en groepslessen. Zo veel vrouwen zijn gefocust op gewichtsverlies. En eerlijk is eerlijk, ik was ooit ook zo gefocust op mijn gewicht.


Maar ik ben zo blij dat ik dat heb kunnen loslaten en ben kunnen doorgroeien. Want dat was zo vermoeiend. Vooral mentaal.


Het was niet gezellig in mijn hoofd. Met mijn innerlijke criticus die constant zei dat ik meer dit, minder dat,... moest doen. Constant harder, beter, sneller, sterker moeten zijn. Nooit goed genoeg.


Herkenbaar?


Word je dat niet bui? Wil jij niet ook gewoon uit die ratrace van dun, dunner, dunst stappen?


Want zeg nu zelf ... waarom is dat gewicht zo belangrijk? Zéker omdat letterlijk nie-mand weet hoeveel jij weegt. NIEMAND! Alleen jijzelf. En toch laat je er al jouw geluk van afhangen.


Want stap je op de weegschaal en ben je afgevallen (al is het maar een luttele 100 gr), dan voel je je goed en tevreden. Maar owé als er eens 100 gr meer op staat, instant ongelukkig. En daar ga je weer ... jezelf naar beneden praten, teleurgesteld, boos, ongelukkig, onzeker,..


Weet jij hoeveel jouw vriendin weegt of die ene die je volgt op Instagram en die er altijd zo goed uitziet? Guess not. Wat zie je wel: hoe ze lachen, er gelukkig uitzien, hun leven helemaal op orde lijken te hebben, zich goed in hun vel (lijken te) voelen, stralen, toffe dingen doen, ...


Hoeveel denk je dat Beyonce weegt, of hét symbool van vrouwelijkheid: Marilyn Monroe woog? Zoek ze maar eens op. Wat valt jou op aan hun voorkomen?


Hun presence, het zelfvertrouwen dat ze uitstralen,.. toch? Da's tenminste wat ik zie!


Ik geloof niet dat jouw doel "gewicht verliezen" is. Uit ervaring als personal trainer, weet ik ondertussen dat het échte doel dieper gaat. Stel jezelf eens de vraag: wat betekent magerder zijn voor jou.


Welk gevoel hang jij daaraan vast? Op welke manier gaat jouw leven veranderen. Wat zou je anders doen als je minder woog, een kleinere kledingmaat had,....? DAT is jouw doel.


En dat doel, dat gevoel dat je nastreeft. Die vrijheid, dat zelfvertrouwen, die liefde voor je lichaam,... bereik je niet door te focussen op gewicht.


Dat gezegd zijnde. Als belangrijke disclaimer, want ik ben 100% anti dieetcultuur. Deel ik hieronder 5 fouten die ik velen zie maken in hun queeste naar hun perfecte lichaam.1) Blindstaren op gewicht i.p.v. vetpercentage en spiermassa


Voor mocht de introductie nog niet duidelijk geweest zijn. Gewicht boeit niet! There, I said it! 😅 Wat wél interessant is om te meten en op te volgen doorheen jouw fit-journey, is jouw vetpercentage en spiermassa.


Waarom? Omdat gewicht beïnvloed wordt door 101 factoren en letterlijk op een klein uur tijd alweer 1 kg kan gestegen of gedaald zijn. Heb je eens wat meer zout of koolhydraten gegeten waardoor je meer vocht vasthoudt, ben je nog niet naar het toilet geweest, heb je meer gedronken, hormonen,...


Spiermasse en vetpercentage daarentegen zijn een belangrijk onderdeel van jouw lichaamsgewicht en geven aan waar jouw schommelingen in gewicht vandaan komen.


Door deze te meten, weet je met zekerheid of jouw stijging in gewicht vet is. Of, als jouw gewicht juist gestegen is omdat je spieren hebt bijgekregen, wat meer vocht ophoudt,...


Als blijkt dat je bent bijgekomen omdat je spiermassa gestegen is, zou je blij moeten zijn met die stijging van jouw cijfer op de weegschaal. Want meer spieren, vragen meer energie en boosten dus je metabolisme waardoor je meer kcal verbrandt (zelfs in rust).


Dus als je enkel naar het cijfer op de schaal kijkt, en niet de samenstelling van jouw lichaam. Zou je bij een stijging automatisch strenger worden , nog minder eten, nog meer sporten, of net opgeven en de moed verliezen,... terwijl je misschien wel net kei goed bezig bent! 🥳


P.S.: wil jij graag weten hoeveel vetpercentage, spiermassa, ... je hebt? Plan dan een lichaamsanalyse. Klik hier.


2) Focus op voeding


Hoe vaak ben jij al een nieuw dieet gestart? Zet je dan alles in op dat dieet? Of doe je dat in combinatie met workouts, krachtoefeningen, conditietraining,...?


In de meeste gevallen wordt er volledig gefocust op het voedingsluik. Af en toe eens in combi met sport en dan vooral met de nadruk op conditietrainingen zoals wandelen of lopen. En slechts zelden de mix van voeding, conditie én kracht.


Da's dan ook meteen waar het misloopt.


Want door minder kcal te eten dan je nodig hebt, val je inderdaad af. Da's hoe een dieet werkt. Je schrapt volledige voedingsgroepen, waardoor je minder kcal binnenkrijgt dan je lichaam nodig hebt en je dus afvalt.


MAAR ... !


Je valt vooral af omdat je spieren kwijtgeraakt 😱 En da's meteen ook de reden waarom jouw eerste dieet het beste aansloeg en je dieet na dieet precies minder resultaat bekomt en amper nog afvalt.


Spieren hebben energie nodig om te blijven bestaan. Die energie krijgt jouw lichaam door kcal binnen te krijgen.


Vet daarentegen is opgeslagen energie en heeft dus geen kcal nodig om te blijven bestaan.


Door te diëten krijg je minder kcal binnen dan je lichaam nodig heeft en wat denk je dat jouw lichaam het eerste buiten gooit? Z'n voorraad aan energie (aka vet) of de onderdelen die energie vragen die er niet is (aka spieren)?


Juist ja, die spieren vliegen buiten. Waardoor je vetpercentage stijgt en je lichaam steeds minder energie nodig heeft om te functioneren want vet verbrandt geen energie (= kcal) en je spiermassa (die wél energie verbrandt) verdwijnt omdat jet het niet voedt.


DAAROM is het zo belangrijk dat je niet op dieet gaat én ook sporten een plaats geeft binnen jouw gezonde levensstijl. Want door te sporten bouw je je spiermassa op, die op zijn beurt ervoor zorgt dat jouw lichaam meer energie nodig heeft én verbrandt. Spieren boosten je metabolisme en zorgen ervoor dat je een strak en gezond lichaam krijgt.


3) Geen opbouwend workout-plan


Je doet een zoveelste poging om fitter te worden en af te vallen en wat verwacht je? Dat je meteen alle oefeningen perfect kunt, 5 km kunt lopen,... Zo werkt het uiteraard niet.


Je moet je lichaam de tijd geven om op te bouwen, want het enige wat je bereikt met van 0 naar 200 te gaan overnight zijn blessures en overbelastingen. En hoe helpt dat jou vooruit? NIET!


Zorg dus voor een duidelijk workoutplan waarin je opbouwt. Mét rustdagen zodat jouw lichaam de tijd krijgt om te herstellen en jouw spieren op te bouwen.


P.S.: ontdek mijn online workoutprogramma's en/of personal trainingstrajecten als je op zoek bent naar hulp om fitter te worden én blijven.


4) Je overschat het effect van jouw workout


Vaak wordt de impact van een workout overschat en verbrand je minder kcal dan je denkt of dan jouw sporthorloge aangeeft. Vaak wordt er bijvoorbeeld ook sneller gegrepen naar lightproducten. Of producten waarvan de verpakking uitstraalt dat het een gezonde keuze is, maar vergeet je door die marketing heen te kijken en het etiket te checken.


Want 0% toegevoegde suikers, betekent niet dat er geen suiker inzit. En 0% vet betekent niet dat het gezond is. Want dan kan er alsnog heel veel suiker inzitten. En een teveel aan suikers wordt in je lichaam ook gewoon opgeslagen als vet.


Dus laat je niet vangen door flashy verpakkingen en mooie verkooppraatjes. Als je zin hebt in een koek of snack, eet dan wat je graag eet. En geniet ervan! In plaats van 3 "gezonde notenrepen" te eten en uiteindelijk 's avonds toch nog te bingen met snickers (om nu maar een voorbeeld te geven).


5) Alles of niets mentaliteit


Consistency is key. Het helpt jou geen stap verder om eens om de 3 maand een week lang streng te diëten of eens 3 weken vollenbak te sporten om dan nadien weer in oude gewoontes te hervallen en alles los te laten.


Ga liever voor kleine, dagelijkse acties die jou stap voor stap dichter bij je doel brengen. Dan plots je hele leven 180 graden te draaien om dan enkele weken later op te geven omdat je het niet gecombineerd krijgt met al je andere to-do's en verantwoordelijkheden.


By the way, als je op zoek bent naar een workoutplan dat jou helpt om dagelijks kleine stappen te zetten richting jouw doel? Ontdek dan mijn Commit to be fit challenge waarin je 30 dagen lang uitgedaagd wordt om dagelijks een korte maar krachtige workout te doen van maximum 10 minuten. Klik hier en ontdek er alles over.


Vond je dit interessant? Volg Activeate dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛Of ontdek mijn personal trainingspakketten , challenges, online workoutprogramma's, kangoo / trampolinetrainingen, start to ropeskip traject, ...

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram