3 limiting beliefs die ervoor zorgen dat je je doelen niet bereikt.

Heb je soms het gevoel dat je je avondje uit last-minute wil afbellen omdat je je plots onzeker voelt? Stel je soms zaken uit omdat je een beter moment afwacht? Omdat je het gevoel hebt dat je nog niet genoeg weet of kunt? Heb jij soms het idee dat iedereen rondom jou het allemaal voor elkaar heeft, en dat jij de enige bent die nog steeds niet weet wat je aan het doen is en waar je naartoe wil in het leven?


Dan is de kans heel groot, dat je jezelf klein houdt met minstens één van onderstaande drie limiting beliefs.


First things first, wat zijn "limiting beliefs"?


Dat zijn overtuigingen, gedachten die in je hoofd leven die jou onzeker maken. En die ervoor zorgen dat je heel erg twijfelt aan je eigen skills, kennis, kunnen, ervaring.


Waardoor je bang wordt om uit je comfort-zone te stappen of een kans te grijpen. Omdat je denkt dat een ander het beter zal kunnen, of dat je fouten zult maken waardoor men zal denken dat je het niet aankunt of niet goed genoeg bent. Wat ervoor zorgt dat je de stap niet zet.


Want als je erover begint na te denken, besef je zelf al dat het niet goed zal aflopen en dat je dus beter die teleurstelling kunt vermijden door gewoon te doen zoals je bezig bent. Want uiteindelijk is dat toch ook niet slecht? Je mag niet klagen, toch?


1) Angst voor afwijzing
Afgewezen worden, is nooit leuk. En het overkomt iedereen. Al van jongs af kun je je op bepaalde momenten afgewezen gevoeld hebben:


- geen uitnodiging krijg voor dat feestje

- je relatie die stukloopt

- iemand die jouw bericht niet beantwoordt

- niet slagen voor een test

- ....


Als ik jou hierin één tip mag geven, neem het niet persoonlijk. En ik wéét dat dat bijna onmogelijk lijkt. Maar door je mindset te veranderen naar een groei-mindset, zul je leren dat ook een afwijzing kansen biedt.


Stel dat je een toffe vacature vindt voor een job die je graag zou doen. Maar uiteindelijk krijg je een mail waarin staat dat je geen match bent. Dan zul je je in eerste instantie, groei-mindset of niet, afgewezen en teleurgesteld voelen.


Maar de volgende dag zul je, vanuit een groei-mindset, kijken waar het is foutgelopen.


Ga je voor jezelf na op welk punt je jezelf kunt verbeteren om in de toekomst wél te matchen met het gezochte profiel.


Misschien merk je dat je kennis van Photoshop bijvoorbeeld niet voldoende bleek te zijn. Koop dan een cursus aan om alles herop te frissen. Zo sta je bij een volgende sollicitatie sterker in je schoenen en heb je weer wat bijgeleerd rond een thema dat jou interesseert.


Of misschien was je zo zenuwachtig voor het gesprek dat je jezelf niet kon zijn en dat men een verkeerd beeld van je kreeg. Waardoor ze jou niet gekozen hebben, ondanks het feit dat je volgens jouw CV alles had wat ze zochten.


In dat geval kun je bijvoorbeeld een jobcoach onder de arm nemen, die jou helpt om een sterk CV op te stellen. En die jou kan leren om een sterk sollicitatiegesprek te voeren.


Op het einde van de rit, heeft die afwijzing er dan voor gezorgd dat je je eigen verbeterpunten zag, ermee aan de slag ging, investeerde in je persoonlijke groei, en deze keer wél de job kreeg.


In vele gevallen echter, wordt het probleem bij een ander gezocht of praat je jezelf naar beneden: "typisch, ik ben te oud geworden.", "ze kiezen weer voor iemand met meer kennis van x", "ik wist het wel, ik ben gewoon niet goed in solliciteren. Ik ga nooit iets vinden".


Maar op welke manier helpen deze gedachten jou vooruit? Niet! ;)


Door je blind te staren op wat je niet hebt of kunt, vergeet je jouw opportuniteit te zien om bij te leren, te groeien, ...

Het was een no-match, no big deal. Ander en beter!


Geloof in jezelf en school je bij waar nodig. Maar laat je nooit naar beneden halen. Niet door een ander en al helemaal niet door je eigen negatieve zelfkritiek en algemene waarheden.


Hou alles in perspectief.


Door je blind te staren op die afwijzing, en te gaan denken: "waarom ik", "dat overkomt mij altijd", .. zorg je er alleen maar voor dat je elke keer opnieuw in eenzelfde situatie terechtkomt.


Net omdat je niet leert uit je fouten en net omdat je niet (meer) gelooft in jezelf. Waardoor je op voorhand al niet meer all-in gaat, om zo de pijn van een zoveelste teleurstelling of afwijzing te vermijden.


Dus, het feit dat je er op voorhand al niet in geloofd en er niet voor gaat, is de reden waarom je keer op keer wordt afgewezen of teleurgesteld.


2) Als dit, dan dat


Eén van de grootste limiting beliefs, is het idee dat als je x hebt bereikt, je je eindelijk gelukkig gaat voelen. Herken je jezelf in één of meer van onderstaande gedachten?


- als ik 10 kg afval, gaat alles beter zijn. Dan ga ik gelukkig zijn.

- als deze drukke periode voorbij is, dan ga ik tijd hebben om te sporten/op mijn eten te letten

- als mijn kinderen naar school gaan, ga ik terug tijd hebben voor mezelf

- als ik terug in die kleren pas, dan ga ik terug gelukkig zijn

- als ik eindelijk kan stoppen met emotie-eten, ga ik gelukkig zijn

- als ik meer geld verdien, als mijn zaak beter draait, .. dan ga ik gelukkig zijn

- ...


Het feit is, dat het leven altijd wel iets voor je voeten zal gooien. Het leven staat nu eenmaal niet stil. Na een drukke periode, komt er sowieso weer een drukke periode. Na een eetbui komt er sowieso weer een eetbui. Dat weet ik 99% zeker. Waarom? Omdat je dit zélf creëert voor jezelf.


When things change inside you, things change around you

👉 VOORBEELD 1: je gaat van de ene drukke periode naar de andere. Heb je voor jezelf al eens gekeken waar al je tijd naartoe gaat? Hoe komt het dat je het zo druk hebt dat je geen tijd hebt voor jezelf, voor je gezondheid, om te sporten, te ontspannen, je doelen te bereiken?


Komt het omdat je geen "nee" kunt / durft zeggen? Waardoor je verschillende taken op je neemt of overneemt van collega's, je partner, kinderen,... ?


In dat geval kan het een oplossing zijn om te leren hoe je grenzen stelt en "nee" zegt. Te leren dat jij niet verantwoordelijk bent voor het geluk van een ander.


Als jij je grenzen niet communiceert of aangeeft. En telkens alles overneemt. Zorg je ervoor dat mensen automatisch aan jouw deur komen kloppen, omdat ze weten dat jij het wel zult doen. En da's niet oké!


Maar anderzijds, is het wel aan jou om je grenzen aan te geven. Want als jij die niet zichtbaar maakt, hoe moeten zij dan weten dat ze er telkens overgaan? Jij leert anderen hoe ze jou behandelen, door de manier waarop je jezelf behandelt en wat jij gelooft dat je verdient of waard bent.


Het kan ook zijn dat je zélf telkens over je eigen grenzen heengaat. Omdat je anderen steeds voorop stelt, voor jezelf geen duidelijke grenzen hebt, ... Ook in dat geval moet je leren "nee" zeggen tegen alles wat niet past binnen jouw ideale leven.


Wat bedoel ik daarmee? Stel dat je in je "ideale leven" o.a. tijd zou hebben om te sporten zodat je fitter wordt en je beter in je vel voelt. Maar in je huidige realiteit verdrink je in het werk, heb je geen minuut rust, ga je van de ene naar de andere to-do,... Dan is het belangrijk om voor jezelf het doel scherp te stellen en je prioriteiten te bepalen. Om vervolgens "nee" te zeggen op alles wat niet bijdraagt tot het bereiken van jouw "ideale leven".


En in het begin is dat moeilijk, maar hoe vaker je dit herhaalt, hoe gemakkelijker het wordt.


De eerste keer dat je tegen je dochter/zoon zegt dat ze zelf hun kamer moeten opruimen of hun kleren in de kast moeten leggen , of dat je tegen een collega zegt dat je geen ruimte hebt om haar taak over te nemen. Zul je je slecht voelen, het gevoel hebben dat je niet goed bezig bent, dat ze je niet graag meer gaan hebben,.. Dat is niet erg.


Jij bent niet verantwoordelijk voor een ander z'n geluk.


Door die ene taak over te nemen, gaat jouw collega echt niet zo veel gelukkiger zijn hoor! Jij daarentegen kiest er automatisch, misschien onbewust, voor om weer je eigen grenzen te overschrijden en dus niet te kiezen voor je eigen geluk.


Selfcare is niet egoïstisch!


Als jij er straks helemaal onderdoor zit, omdat je jezelf constant voorbij loopt. Wie gaat het dan allemaal draaiende houden? Wie gaat er dan voor jou zorgen? Je bent onvervangbaar als persoon, maar tegelijkertijd perfect vervangbaar als het aankomt op taken voltooien. Hoewel je nu denkt dat jij alles moet doen voor iedereen, zul je zien dat als het erop aankomt een ander dat ook kan voor jou.


Op den duur leer je de mensen in je omgeving gewoon dat jij het wel zult doen, waardoor ze het zelf niet meer hoeven te doen en ook niet meer zullen doen.


You can't pour from an empty cup

👉 VOORBEELD 2: je denkt dat je écht gelukkig zult zijn als je afvalt, in dat ene kleedje geraakt,...

Klik hier en lees alles over mijn ervaring rond mijn negatief zelfbeeld, afvallen, fanatiek sporten en wat ik eruit geleerd heb.


3) Tijdsgebrek

Hét excuus van de eeuw. Geen tijd... We hebben het altijd druk, druk, druk.


Het voelt bijna aan alsof je een loser bent, als je zegt dat je wél tijd hebt.


Want hoezo jij hebt tijd? Dan zul je wel niet veel doen, dan zul je nog geen kinderen hebben, dan zul je wel een stay-at-home-mom zijn, dan zul je wel niet zo'n belangrijke job hebben als ik, ... 🙄🤦‍♀️


Er is een verschil tussen productief zijn en het druk hebben hé. Het druk hebben is niet moeilijk hoor. Je kunt het zelfs druk hebben met in je neus peuteren, bij wijze van spreken 😂


Als je eens even voor jezelf een doorsnee dag / week in kaart brengt. Waar zitten dan je tijdrovers? Waar verlies jij dan het meeste tijd aan, zonder er veel voor terug te krijgen?


Denk maar aan social media, verdwaalt geraken in je eigen hoofd vol twijfels en onzekerheden #overthinking, uitstelgedrag, twijfelen over je outfit, twijfelen over welke workout je moet doen, uren scrollen door het internet naar nog meer info over iets omdat je het gevoel hebt dat je nog niet genoeg weet om aan de slag te gaan.


Bijvoorbeeld op sport of voedingsvlak, constant overal op klikken, blogs lezen, artikels lezen, video's bekijken, apps downloaden, gratis e-books aanvragen,.. in de hoop dat al die informatie jou uiteindelijk een hapklaar antwoord gaat geven op jouw vraag: wat moet ik doen om fitter te worden, af te vallen, mij beter in mijn vel te voelen,...?


Maar in de realiteit is dat eigenlijk gigantisch tijdverlies. Eerlijk gezegd, zou je deze blog ook kunnen zien als "tijdverlies". Want als je dit nu leest en dit allemaal herkenbaar en interessant vindt, maar er uiteindelijk niets mee doet en geen actie onderneemt. Wat is dan het nut? Dan verandert er niets en ben je gewoon weer 10 minuten van je leven kwijt.


Haha, dat klinkt nu super negatief. Maar het is vaak wel de harde realiteit. Of niet? Pas op, ik maak me daar ook schuldig aan hoor ;)


Scrollen door Instagram, constant vanalles checken, ...


Maar als je écht het antwoord wilt vinden op je vraag: "Hoe geraak ik tot mijn doel?","Wat moet ik doen om fitter te worden, strakker te worden, af te vallen, ...?". Dan is mijn antwoord, en ik ben 200% zeker dat het jou resultaat gaat opleveren: ACTIE ONDERNEMEN.


En dat weet je zelf ook wel denk ik hé?


Je wéét wel dat je door vanalles te lezen, en filmpjes te bekijken niets gaat veranderen aan je levensstijl, lichaam, onzekerheden,... Maar je heb vermoedelijk al wel meerdere keren actie ondernomen en uiteindelijk geen tot weinig resultaat gekregen? Waardoor je nu blijft uitstellen, om teleurstelling te voorkomen en/of omdat je denkt dat je je beter moet voorbereiden en eerst alles moet weten voordat je kunt starten.


Wel, laat me dan even zeggen dat je nooit alles kunt weten! Je moet het gewoon doen en gaandeweg ga je vallen, opstaan, bijleren en groeien.


Consistency is better than perfection. Perfection is the mother of procrastination.

Herken je jezelf hierin? Kun jij wel een stok achter de deur of een schop onder je gat gebruiken om het gewoon te doen en te leren welke oefeningen voor jou werken en hoe een gezond voedingspatroon er voor jou uitziet?


Ontdek dan mijn personal trainingspakketten of mijn online membership. En volg Activeate op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven.

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram