10 voordelen van trampolinespringen op een rijtje

Trampolinespringen is niet alleen een toffe workout. Maar ook een zeer effectieve workout. Uit onderzoek van NASA is gebleken dat 10 minuten trampolinespringen gelijk staat aan 30 minuten joggen. Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan trampoline springen, dan het verbranden van kcal.


Hieronder vind je een opsomming van de 10 grootste voordelen aan trampolinespringen of kangoo workout.


1) Een boost voor je immuunsysteem

Na amper twee minuten trampolinespringen wordt je gehele lymfestelsel geboost en worden je witte bloedcellen verdrievoudigd.


Waarom is dit belangrijk denk je nu misschien?


Jouw witte bloedcellen beschermen jouw lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels, ... Het lymfesysteem is het belangrijkste onderdeel van jouw immuunsysteem. Daarnaast speelt het ook een grote rol in het zijveren van je bloed van diverse gifstoffen, dode cellen en andere afvalstoffen, en gaat het infecties tegen.


Lymfe stroomt door je lichaam via lymfevaten, maar heeft geen "pomp" zoals je hart om het door je lichaam te krijgen. Het beweegt zich voort dankzij jouw beweging en spieractiviteit. Da's de reden waarom trampolinespringen zo goed is bij de ziekte van lyme, lipoedeem, fibromylagie en andere klachten die samenhangen met een verzwakt immuunsysteem.


Bij trampolinespringen stroomt lymfe 15 tot 30 keer beter door je lichaam. Zéér belangrijk dus!!

2) Houdt je gewrichten soepel en gezond

Trampoline springen en springen op kangoo boots is een low impact workout die jouw gewrichten en spieren niet overbelast. De schokken van het springen worden tot 80% opgevangen door de trampoline of de kangoo boots waardoor dit een van de weinige HIIT workouts is die je , veilig en zonder het kapot maken van je lichaam, kunt doen wanneer je last hebt van zwakke gewrichten zoals knieën, enkels, een zwakke rug,...


Wist je trouwens dat je gewrichten gevoed worden via gewrichtsvloeistof? Die vloeistof voert ook de afvalstoffen in je gewrichten af. Je gewrichten werken als een soort van spons. Door druk worden ze "uitgeknepen" (zoals een spons om het je visueel te kunnen voorstellen) en bij ontspanning wordt de gewrichtsvloeistof weer opgenomen.


Voor soepele en gezonde gewrichten, is beweging dus cruciaal! Trampoline springen / sporten met kangoo jumps aan je voeten, is dus een ideale workout om je lijf én gewrichten fit en sterk te houden.


3) Sterkere botten

Trampolinespringen zorgt voor een dikkere botdichtheid waardoor de kans op osteoporose, bruiken, ... drastisch verlaagd wordt. NASA gebruikt het trampolinespringen zelfs voor astronauten die terugkomen van een missie in de ruimte. Omdat uit onderzoek blijkt dat trampolinespringen effectiever is dan bijvoorbeeld lopen op de loopband, om de spieren en botsterkte van de astronauten terug op te bouwen.


4) Versneld metabolisme (aka sneller kcal verbranden)

Door te sporten, bouw je spieren op. Hoe meer spiermassa jouw lichaam heeft, hoe meer kcal het verbrandt (zelfs in rust). Door een routine op te bouwen en wekelijks te trampolinespringen, boost je dus jouw spiergroei én daarmee automatisch je metabolisme.


Bovendien heeft trampolinespringen als voordeel dat het een van de weinige sporten is die je ook als beginnende sporter 40-60 kunt volhouden en aan hoge intensiteit kunt meedoen zonder je lichaam te overzetten. Het is een echte HIIT training die gegeven wordt op de motiverende beats van de muziek. Zodat je hoofd afgeleid wordt van het feit dat je lichaam stiekem (verantwoord uiteraard) aan het afzien is. En voor je het weet zit de workout er alweer op.


5) Toegankelijk voor letterlijk ie-der-een

Verder bouwend op wat ik hierboven reeds aanhaalde, is een van de grote voordelen ook dat je trampoline springen en kangoo jumpen zélfs als beginnende sporter lang kunt volhouden.


In de meeste gevallen, neem nu bijvoorbeeld lopen. Een veel gebruikte sport voor wie fitter wil worden en/of wil afvallen. Moet je opbouwen en duurt het meerdere weken vooraleer je zelfs maar 10-15 minuten aan één stuk kunt lopen.


Bij het trampolinespringen moet je uiteraard ook opbouwen ;)

Maar het verschil is dat je eigenlijk van bij de eerste les al heel intensief (op je eigen tempo) kunt meespringen en 40-60 minuten in beweging kunt zijn!
6) Verbetert je balans en coördinatie

Door te trampoline of kangoo springen, is je lichaam continue bezig met zichzelf in evenwicht te houden. Hiervoor worden al je spieren in actie gezet. Zelfs de kleine spiertjes die je met standaard kracht en conditietrainingen niet altijd activeert.


7) Full-body workout

Trampolinespringen en/of kangoo jumping is een workout waarmee je volledige lichaam uitdaagt en alle spieren activeert. Je versterkt, verstevigt en verstrakt er zowel je benen, billen, buik als rugspieren mee.


Een trampolinetraining is een mix van kracht en conditie. Dé perfecte combinatie dus voor iedereen die fitter, strakker, .. wil worden!


8) Het vermindert cellulite

Cellulite ontstaat wanneer je je spieren te weinig laat bewegen waardoor het lymfevatenstelsel niet voldoende beweegt en het vocht stil komt te staan. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen niet meer goed worden afgevoerd en ophopen onder je huid.


Die ophoping zie je langs buiten als cellulite. Op zich is cellulite niet gevaarlijk, maar fijn is het natuurlijk niet. Aangezien het voor velen een dip in hun zelfvertrouwen betekent.


Het probleem is vooral, dat die ophoping van dode cellen en afval onder je huid drukt op het onderhuids bindweefsel, waardoor er weer minder lymfevocht doorheen kan en je in een vicieuze cirkel terechtkomt. De doorstroming van lymfe wordt namelijk nog meer verhindert waardoor er nog meer afvalstoffen aan vetcellen blijven plakken.


Naast voeding, verminderde inname van suikers, vetten én voldoende drinken. Heeft vooral sport een groot aandeel in het verminderen van cellulite.


Door een actieve routine op te bouwen, en meer te sporten/bewegen wordt het lymfevatenstelsel beter geactiveerd waardoor afvalstoffen vlotter en vaker worden afgevoerd.


Trampolinespringen / kangoo training is hierbij een ideale sport omdat je deze sport kunt volhouden zowel als beginnend sporter als gevorderd sporter. En dat zorgt voor een drievoudige afvoer van afvalstoffen. Want door intensief te sporten, verhoogt de hartslag en worden meer afvalstoffen afgevoerd via het bloed. Daarnaast zorgt intensief sporten ervoor dat je zweet, wat opnieuw gelijk staat aan het afvoeren van afvalstoffen. Ten derde wordt het lymfesysteem geactiveerd (zoals hierboven reeds vermeldt) en dát heeft het grootste effect op het afvoeren van afvalstoffen.


9) Versterkt je core

Het is een full-body workout, maar vooral de kangoo boots zorgen ervoor dat je core extra wordt getraind. De botten wegen namelijk elk zo'n 1,5-2 kg. Telkens wanneer je je voet dus van de grond haalt om een beweging uit te voeren, daag je je buik- en rugspieren uit en bouw je kracht op.


Dat is het fijne aan de workouts die ik geef (al zeg ik het zelf 😅) je kunt beide uittesten en kijken wat je het fijnst vindt. En als je zowel de trampoline als de boots leuk vindt, kun je bij elke groepsles afwisselen en zo de ene les net iets meer de focus leggen op het trainen van je bil- en beenspieren en de andere les dan weer de focus leggen op je buik- en rugspieren. Om zo een strakker lichaam te bekomen.10) BOOST je mood

Tot slot is een trampoline / kangoo training gewoon écht leuk om te doen! Het voelt niet aan als "afzien", "saai sporten",... Het is afwisselend, je hebt de motiverende (foute) muziek waar je op springt en waar je jezelf in kunt verliezen. Je hebt lastigere liedjes, afgewisseld met wat rustigere liedjes om even op adem te komen,... Het is een echte HIIT, maar dan low-impact.


Je daagt je volledige lichaam uit, je bouwt spieren op over je volledige lichaam, je verbetert je conditie, boost je vetverbranding,... terwijl je staat te dansen/springen op muziek! Beter dan dat wordt het niet ;)


Of toch wel?


Want zélfs als je al jaaaaren niet meer gesport hebt, ben je na een kangoo / trampolinetraining NIET STIJF! Hoe zalig is dat?!


Hoe komt dat? Doordat de schokken van het springen worden opgevangen door de kangoo boots of trampoline, waardoor je je spieren minder beschadigt en je gewrichten minder belast en je 's anderendaags dus niet kreupel opstaat ;)
ONTDEK mijn kangoo/trampolinetrainingen hier: https://www.personal-training-activeate.com/kangoo-trampoline-1


Je kunt mijn lessen online, van thuis uit meevolgen. Op je eigen trampoline / boots OF een toestel van mij huren voor de looptijd van het traject.


Je kunt ook een mix van reallife groepslessen combineren met home-workouts.


Of je kunt zelf een groepje samenstellen en een datum en uur prikken, waarop ik met mijn trampolines, kangoo boots en muziek naar jullie toe kom gereden voor een eenmalige workshop of een lessenreeks op een locatie, dag en uur naar jullie keuze. Kan zowel voor privégroepen (vriendengroepen, buren, als activiteit tijdens een familieweekend, vrijgezellen,..) als voor bedrijven (als activiteit tijdens een sportdag, lessenreeks,...)

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram