10 manieren om meer uit je workout te halen

Geef toe, je start een zoveelste dieet, workout routine, groepslessenreeks en wat verwacht je? Instant results. Toch?


Je wilt zo snel mogelijk een maximaal resultaat bereiken, met minimale inspanning. Dus je vliegt er vollenbak in met meerdere workouts per week, vanalles door elkaar maar meestal vooral gefocust op conditietraining zoals: lopen, wandelen, fietsen, zwemmen,... omdat dat het gemakkelijkste lijkt en de meeste calorieën verbrandt en dus het snelste resultaat zal geven.


Of dat denk en hoop je ten minste!


Maar niets is minder waar.


Starten als een pijl uit een boog, uren sporten per week terwijl je een week geleden al maanden of jaren niet meer gesport had, zorgt er alleen maar voor dat de kans op overbelastingen en blessures stijgt. Je voelt je al snel vermoeid geraken, je krijgt het gevoel dat je jezelf voorbijloopt, dat je het allemaal niet meer gecombineerd krijgt, het begint meer en meer energie te vragen en de resultaten? Die vallen weer zwaar tegen!


Je begint te twijfelen aan jezelf, aan je lichaam,.. en uiteindelijk geef je op en denk je "fuck it, dit werkt niet. Zie je wel dat sporten niets voor mij is? Zie je wel dat ik daar geen tijd voor heb. Zie je wel dat sporten niet te combineren valt met kinderen, een gezin, mijn job, ...?" Of iets wat hierop lijkt 🙈


Herkenbaar?


Hieronder geef ik jou 10 tips om jou op weg te helpen naar een duurzame aanpak. Een manier om fitter te worden, je conditie te trainen, kracht op te bouwen en je beter in je vel te voelen zowel fysiek als mentaal die je volhoudt op lange termijn (lees: levenslang).


En die niet zwart-wit is, waardoor je dus niet bij de eerste de beste workout die je overslaat of uitstelt het gevoel krijgt dat je weer aan het falen bent en opgeeft.


(+ bonus tip helemaal onderaan)TIP 1: Creëer een duidelijke visie


Let op, verwar jouw visie niet met je doel. Een visie is meer dan een doel. Het is jouw "why". Waarom wil je jouw doel bereiken? Waarom wil je fitter worden, afvallen, gewicht verliezen, meer energie, een strakker lichaam,...?


Wat betekent dat voor jou? Op welke manier gaat dat jouw leven veranderen?


Visualiseer jouw ideale lichaam, je fitste en gelukkigste zelf en visualiseer hoe jouw leven er dan zou uitzien. Dat is jouw visie.


Deze eerste stap is vaak al moeilijker dan het lijkt. In mijn personal trainingstrajecten maak ik in de eerste weken tijd om samen jouw visie en bijhorende doelen, stappenplan, .. scherp te stellen en verder te kijken dan de standaard motivatie zoals: gewichtsverlies, meer energie, beter in je vel,.. Want is dat niet wat we allemaal willen?


Jouw visie gaat verder dan dat, je visie is jouw onderliggende pijn. Probeer maar eens!


TIP 2: Stel doelen


Zonder doel is het onmogelijk om je focus te bewaren. Zonder focus, geen actie en zonder actie, geen resultaten.


Alles start dus bij een duidelijke visie en doelen. En hoe logisch dit ook klinkt. In 90% van de gevallen loopt het hier al mis. Want: fitter worden als doel, meer energie, afvallen,.. is allemaal mooi maar helemaal niet concreet genoeg.

Want wat betekent fitter zijn voor jou? Wanneer ga je genoeg afgevallen zijn om gelukkig te zijn en jezelf graag te zien? Hoeveel energie heb je nodig om te doen wat je wil doen?


Een doel hoort duidelijk te zijn i.p.v. 101 bijkomende vragen op te roepen.


Wat wil jij bereiken, in welke tijdspannen en hoe ga je dat bereiken? Wat is je plan van aanpak? Hoeveel workouts ga je doen, welke oefeningen, op welke dagen, hoeveel tijd kun je wekelijks vrijmaken om te sporten, hoe ga je je vooruitgang meten, welke valkuilen voorzie je en hoe ga je deze overbruggen, ...?


Kortom, waar ga je naartoe werken en wat is jouw concrete actieplan? Welke acties ga je dagelijks ondernemen om stap voor stap je fit-goals te bereiken?TIP 3: Verleg je focus


STOP met zo geobsedeerd te zijn met afvallen, gewichtsverlies, vermageren,.... WAAROM in godsnaam wil jij per se minder wegen?! Niemand weet toch hoeveel jij weegt?


Hoewel je jezelf dat misschien wijsmaakt, weet letterlijk niemand (behalve jijzelf) welk getal jij elke ochtend (en middag, namiddag, vooravond, avond, ..) op de weegschaal ziet verschijnen. Of wel soms? 🤷‍♀️


Jij weet toch ook niet hoeveel ik weeg? Het enige wat je ziet is dat ik veel sport en dat ik gelukkig ben. En dan kun je gokken en denken dat ik wel meer of minder zal wegen dan jou, maar wat dan nog? Stel nu dat ik jou vertel dat ik 95 kg weeg. Zou je je dan beter voelen dan wanneer ik vertel dat ik 53 kg weeg? Wat doet dat ertoe?


Het gaat om hoe je je voelt!


Ik heb in de afgelopen 10 jaar al verschillende getallen op de weegschaal zien verschijnen, gaande van amper 47 kg tot 75 kg. Ik ben de afgelopen 10 jaar dan ook van een eetstoornis, extreem sporten en kcal tellen, naar normaal eten en sporten, naar zwanger en terug normaal eten en sporten gegaan. Vul zelf maar in op welke momenten van mijn leven ik meer of minder woog 😉


En dan?


Het enige wat ik wéét uit ervaring, is: dat ik mij in de periode dat ik een XXS droeg en minder dan 50 kg woog, het slechtste in mijn vel voelde. En dat ik mij nu, met een 10-tal kg meer in gewicht 1000x beter, gelukkiger en vrijer voel.


Ik had mijn wereld toen zooo klein gemaakt voor mezelf.


Alles draaide rond mijn gewicht en kcal. Calorieën tellen, calorieën verbranden, mezelf constant wegen, bij elke maaltijd gaan uitrekenen hoeveel kcal het bevat en er vervolgens voor zorgen dat ik die er minstens allemaal terug aftrainde en bij voorkeur zelfs méér kcal zou verbranden dan ik had gegeten zodat ik 'in het min' zou geraken en nog meer zou afvallen, ... En waarom? Omdat ik niet gelukkig was, omdat ik vastzat in een situatie die mij ongelooflijk ongelukkig en onzeker maakte en ik er niets aan kon veranderen.


Het enige waar ik vat op had was mijn lichaam en daar ben ik dus op gaan focussen. Het was mijn coping mechanisme, mijn manier om om te gaan met de situatie. Ondertussen ben ik enorm gegroeid: mentaal én fysiek en weet ik dat dit geen gezonde manier is om met uitdagingen om te gaan.


En hoewel mijn ervaring op dit vlak eerder extreem is, ben ik er 200% zeker van dat je een dieper doel hebt dan puur afvallen / gewicht verliezen. Wat is jouw onderliggende doel? Welke onzekerheden en/of problemen negeer je door te focussen op je gewicht? Wat hoop je te bereiken? Op welke manier denk je dat "minder wegen" jouw leven gaat verbeteren of veranderen?


❓ ben je niet (meer) gelukkig in je job, je relatie, een bepaalde vriendschap

❓ heb je stress, onzekerheden, faalangst, ...

❓ ga je door een moeilijke periode waar je weinig vat op lijkt te hebben?

❓ heb je een moeilijke en/of traumatische jeugd gehad?

❓ zijn er belangrijke personen in je leven die jou een slecht gevoel geven over jezelf? Of aan wie je je wilt bewijzen?


Verleg je focus naar gezonder, fitter, sterker worden en start vandaag nog met actie te ondernemen die jou dichter naar de beste versie van jezelf brengt.


Vergeet niet dat we allemaal fouten maken en onzekerheden hebben. En dat de dieet-cultuur die maar al te graag uitvergroot. Maar leer lief te zijn voor jezelf en te aanvaarden dat je sowieso wel eens de mist zult ingaan. Da's ok, daar leer je uit. Da's geen reden om op te geven of dat als bevestiging te zien van het idee dat je het niet kunt.


Sporten is een skill. Iets wat je moet leren en opbouwen. Geef jezelf dus de tijd en ruimte. Je bedenkt toch ook niet plots dat je piano wilt leren spelen en verwacht dat je na een dag of twee al een pro bent?! Behandel jezelf met liefde en geduld 🙏


TIP 4: Plan je workouts


Zorg ervoor dat alles voorbereid is zodat je niet meer hoeft na te denken over welke oefeningen, hoe lang, hoe veel, .. als je workout eraan komt. Maar gewoon in je sportkleren kunt springen, je schema erbij kunt halen en erin kunt vliegen.


P.S.: plan een gratis en vrijblijvende kennismaking in en ontdek hoe ik jou met mijn personal trainingspakketten kan helpen om je fit-goals te bereiken 🙋‍♀️


TIP 5: Stel prioriteiten


Excuses zoals:


❌ ik heb geen tijd

❌ ik heb geen zin

❌ ik ben te moe

❌ ...


pakken niet bij mij. Drukke planning, geen goesting of moe zijn geen reden om je workout uit te stellen. We hebben het allemaal druk. Niemand heeft altijd zin om te sporten, maar het verschil tussen zij die hun doelen bereiken en zij die keer op keer opgeven, is dat je moet leren om het gewoon te doen. Zin of geen zin.


Je hebt toch ook niet altijd zin om te kuisen, te strijken, te gaan werken,...? Wil dat daarom zeggen dat je het keer op keer blijft uitstellen? Ik mag hopen van niet 😅🙈


En moe zijn is ook in 90% van de gevallen (behalve bij ziekte) géén excuus. Er is een verschil tussen mentale vermoeidheid na een lange dag op het werk, zittend achter je computer en fysieke vermoeidheid.


Mentale vermoeidheid verminder je niet door 3 uren naar de tv te liggen kijken of vroeger te gaan slapen. Dat los je op door naar buiten te gaan en te bewegen!


TIP 6: Werk aan je mindset en zelfbeeldIk ben ervan overtuigd dat mindset dé doorslaggevende factor is om je doelen te bereiken. Niet alleen op vlak van sport, maar ook op je werk, als ondernemer, als mama, en op letterlijk alle andere vlakken in je leven.


Het leven overvalt ons allemaal van tijd tot tijd met uitdagingen en obstakels waar we niet om gevraagd hebben. Dat is niemands schuld, maar dat neemt niet weg dat het wél jouw keuze is hoe je ermee omgaat.TIP 7: Hou je non-scale victories bij


Deze sluit aan bij de derde tip. Staar je niet blind op schommelingen op de weegschaal. Zorg ervoor dat je ook andere zaken bijhoudt, zoals:


💪 verlies in cm's, terug in een bepaald kledingstuk passen

💪 vooruitgang ovv kracht en conditie, niet meer buiten adem door de trap op te gaan

💪 vetpercentage en spiermassa

💪 metabolische leeftijd

💪 je zelfbeeld & mindset

💪 ....


TIP 8: Las rustmomenten in


Hou bij het opstellen van je workout-plan ook rekening met rustdagen. Want ook deze zijn belangrijk.


Tijdens het sporten maak je je spieren namelijk kapot (heel kort door de bocht maar daar komt het uiteindelijk op neer) en tijdens de rustdagen herstellen je spieren zich en gaan ze gaan supercompenseren waardoor ze sterker worden.


Wanneer je echter te snel te veel wil van je lichaam en plots vollenbak gaat sporten, is de kans groot dat je je lichaam niet genoeg ruimte geeft om zichzelf te herstellen waardoor je overbelastingen krijgt en de kans op blessures en spierscheuren groeit.


TIP 9: Ga voor een mix van kracht, conditie, HIIT, duurtraining, intervaltraining,...


Zorg voor afwisseling in je trainingsschema. Steeds sporten tegen dezelfde intensiteit, dezelfde oefeningen, dezelfde duurtijd, .. zorgt ervoor dat je lichaam eraan gewoon geraakt en je geen vooruitgang meer boekt.


Bijvoorbeeld: elke dag naar je werk fietsen, elke dag datzelfde rondje wandelen in je middagpauze of met de hond, .. da's fantastische beweging maar geen sport.


Ermee stoppen, geeft verschil je conditie en kracht waarbij je merkt dat je achteruit gaat. Maar maanden / jaren aan een stuk verder doen gaat jou geen grote vooruitgang meer geven.


Kortom: zéker blijven doen! Is super als dagelijkse beweging, wat ook belangrijk is. Maar als je het echt terug als sport wilt zien moet je zorgen voor meer afwisseling.


Eens versnellen, intervallen inlassen, eens korter en sneller en eens langer en trager. Niet alleen conditie, maar ook krachttraining (zeer belangrijk maar wordt veel te vaak vergeten).


Weet je niet waar of hoe hieraan te beginnen? Plan een gratis kennismaking met me in en ontdek hoe ik jou via mijn personal training pakketten kan helpen om je fit-goals te bereiken, meer energie te hebben, en je beter in je vel te voelen.


TIP 10: Take ownership


Deze sluit aan bij het verzinnen van excuses om te sporten en prioriteiten stellen. Neem je verantwoordelijkheid op en hou jezelf accountable.


Zoek desnoods naar een workout-buddy met wie je jouw fit-journey samen aangaat zodat je elkaar verantwoordelijk kunt houden. Of ga aan de slag met een personal trainer die jou individueel of samen met je partner, een vriendin, meerdere vriendinnen, collega's, .. coacht op je weg naar je fitste zelf.


Zodat je een stok achter de deur hebt om vol te houden en je doelen te bereiken 💪


Vond je dit interessant? Volg Activeate dan op Facebook en Instagram om verder geïnspireerd en gemotiveerd te blijven 💛


Of ontdek mijn personal trainingspakketten

Hallo

Welkom bij Activeate! 

Mijn naam is Lena Steenbeke, en via Activeate is het mijn doel om jou te inspireren en coachen doorheen jouw weg naar je fitste zelf. 

Dit doe ik d.m.v. mijn Personal Training, Masterclass en unieke trampolinetrainingen op locatie.

Let the posts
come to you.

Sitemap

Vragen en/of interesse? Stuur mij een mailtje

Contactgegevens

📞 0476 70 39 57 

Let's get social

Volg Activeate op Instagram en Facebook en vind dagelijks inspiratie rond voeding, workouts & mindset

  • Facebook
  • Instagram